In de zorg staat aandacht voor de mens centraal. Zijn of haar situatie, behoeften en mogelijkheden zijn leidend, de financiën volgen. Om maatwerk vorm te kunnen geven, worden vanaf het allereerste contact familie en/of vrienden bij de hulpvraag betrokken. Wat kan door hulpvragers in redelijkheid zelf worden gedaan, welke bijdrage kunnen mantelzorgers of vrijwilligers leveren en wanneer is professionele ondersteuning nodig. We vinden het heel belangrijk dat de behoefte aan zorg wordt vastgesteld los van de beschikbare budgetten en ondersteuning. Eerst het probleem goed formuleren en dan naar oplossingen zoeken, zo mogelijk in de eigen omgeving en informeel, maar zonder die eigen omgeving te zwaar te belasten. Mantelzorg is een waardevol onderdeel van de zorg en draagt bij aan de betrokkenheid van zorgbehoevenden bij hun omgeving en omgekeerd. Mantelzorg moet echter niet overvraagd worden. Ook willen we het gemakkelijker maken de weg in de zorgverlening te vinden door procedures te vereenvoudigen. Dat vereist afstemming tussen zorgverlenende instellingen onderling en met de gemeente. Om het mogelijk te maken dat mensen langer thuis wonen, mag er niet gekort worden op de thuiszorg.

Er komen experimenten met woonvormen tussen zelfstandig wonen en wonen in een verzorgings- of verpleegtehuis in. Eén van de grootste uitdagingen van de komende jaren is om een flexibel en gedifferentieerd aanbod te creëren voor ouderen. Een aanbod dat het gat dicht tussen thuis en verpleeg- en/of ziekenhuis. Thuiswonende ouderen die tijdelijk meer hulp nodig hebben moeten snel op een veilige plek terecht kunnen. Papendrecht stimuleert de komst van een zorghotel.

De jeugdzorg staat sterk onder druk. Het is onacceptabel dat er vaak onverantwoord lange wachtlijsten bestaan voor professionele hulp waar die nodig is. In Papendrecht weten we dit gelukkig tot op grote hoogte te voorkomen, maar het blijft een aandachtspunt. Het is ook onacceptabel dat, vooral ook door de aanbestedingsprocedures, de tarieven in de jeugdzorg zo onder druk staan dat gekwalificeerde aanbieders niet meer meedoen of dat de arbeidsvoorwaarden in de jeugdzorgsector sterk verslechteren. GroenLinks wil in overleg met alle betrokkenen snelle maatregelen ontwikkelen om deze misstanden tegen te gaan.

Programmapunten

  1. De zorgbehoefte wordt onafhankelijk van de beschikbare budgetten vastgesteld.
  2. Er moeten voorzieningen komen om overbelasting van mantelzorgers te voorkomen.
  3. De gemeente faciliteert mantelzorg, onder meer door procedures rondom vergunningen voor een verbouwing of bijbouwen van huisvesting voor zorgbehoevenden te vereenvoudigen. Bij inwoning ten behoeve van zorg wordt niet op de uitkering gekort.
  4. Het niveau van de thuiszorg blijft op peil en het budget beweegt mee, om zo de zorg te bieden die mensen nodig hebben om thuis te kunnen blijven wonen.
  5. Mensen met een beperking, een chronische ziekte of een psychosociaal probleem ontvangen ondersteuning die passend is om aan de samenleving te kunnen blijven meedoen of thuis te kunnen blijven wonen.
  6. Bij aanbesteding wordt geselecteerd op kwaliteit van zorgverlening en arbeidsvoorwaarden voor zorgverleners.