GroenLinks vindt het belangrijk dat we sámen zorgdragen voor een veilige, gezonde en schone woon- en leefomgeving voor iedereen in de gemeente. Wij vinden dat noodzakelijk om met elkaar en naast elkaar te kunnen leven, in vrijheid.

(Het gevoel van) veiligheid kan deels worden verhoogd door het bevorderen van contacten tussen verschillende groepen, door aantrekkelijke inrichting van wijken, door tegengaan van verloedering en vervuiling. Buurtbesturen en wijkontwikkeling kunnen daarbij een belangrijke rol vervullen

Om criminaliteit te voorkomen wil GroenLinks primair inzetten op preventie. We vinden het logisch dat dit op wijkniveau wordt gedaan. Samen met bewoners en politie identificeert de gemeente onveilige punten en door samen te werken zoeken we effectief naar oplossingen. Inwoners zijn de ogen en oren van de wijk.

In principe zijn repressieve maatregelen een laatste redmiddel. In concrete onveilige situaties vinden we dat cameratoezicht, mosquito’s en samenscholingsverboden kunnen worden toegepast. GroenLinks pleit ervoor dat deze maatregelen van tijdelijke aard zijn, en we zullen scherp toezien op afspraken rondom het bewaren van en de toegang tot camerabeelden in verband met de privacy.

GroenLinks blijft zich inzetten voor een goede samenwerking van hulpdiensten, zodat signalering, aanpak en hulpverlening bij huiselijk geweld zo snel en effectief mogelijk is. Ook de veiligheid voor sekswerkers wil GroenLinks versterken. Deze sector is uiterst gevoelig voor uitbuiting en mensenhandel. GroenLinks vraagt daarom aandacht voor veilige werkplekken, legaliseren, ingrijpen bij signalen van criminaliteit en uitbuiting.

Programmapunten

  1. We zetten vol in op vroeg-signalering: samen met scholen, ouders en jongerenwerkers willen we voorkomen dat jongeren het criminele pad betreden.
  2. Repressieve maatregelen worden alleen ingezet in situaties waarin niets anders helpt, voor zo kort mogelijke duur en onder strenge voorwaarden.