Sociale en fysieke duurzaamheid van de gemeente wordt bevorderd als bewoners zich er thuis en bij betrokken voelen. Een leefbare en aantrekkelijke gemeente voor iedereen is dus van groot belang.

Iedereen wil wonen, werken, ondernemen en recreëren in een aantrekkelijke leefomgeving. De gemeente maakt daarom een omgevingsplan voor het hele grondgebied. Bescherming van natuur en cultuurlandschap staat daarbij centraal. Groen en water in de bebouwde omgeving is belangrijk: het geeft de gemeente een prettig gezicht, verbetert de luchtkwaliteit, levert verkoeling als het heet is en is van groot belang voor wateropvang. Om dieren in de natuur de ruimte te geven en biodiversiteit te bevorderen, laten we groene gebieden zoveel mogelijk op elkaar aansluiten. Ook de bebouwde omgeving wordt leefbaarder en aantrekkelijker gemaakt. Bij besluitvorming over en uitvoering van ruimtelijke plannen worden belanghebbenden betrokken en wordt een integrale afweging gemaakt met het oog op economie, milieu, gezondheid en leefbaarheid nu en in de toekomst.

Programmapunten

  1. Wij kiezen voor natuurlijk groenbeheer: onkruidbestrijding voeren we op een duurzame wijze uit. Bij snoeien van bomen en struiken en onderhoud van sloten worden kleine dieren en hun habitat beschermd. Wij kiezen voor een A-kwaliteit groenonderhoud in heel Papendrecht en niet alleen, zoals nu, in het centrum en op de doorgaande wegen.
  2. Zwerfvuil in het centrum, maar ook in de wijken, wordt krachtig aangepakt.
  3. Leegstand van bijvoorbeeld winkel- en kantoorpanden wordt tegengaan. Dat kan door er andere functies aan toe te kennen zoals kleinschalige bedrijvigheid en wonen.
  4. Ook braakliggende terreinen worden benut voor (tijdelijk) groen of stadslandbouw en zo nodig voor nieuwbouw. Met deze maatregelen blijft de stad aantrekkelijk en wordt onnodige uitbreiding in het buitengebied tegengegaan.
  5. De gemeente stimuleert vergroening van schoolpleinen.
  6. Er komen fiets- en wandelroutes in en naar natuurgebied (De Biesbosch).
  7. De gemeente investeert in innovatieve wijkontwikkeling samen met de bewoners. Daarbij gaat het zowel om de sociale samenhang als om de fysieke inrichting van de wijk of buurt.
  8. Wij ondersteunen het initiatief om in Papendrecht te komen tot een voedselbos