Het streven naar een circulaire economie en een duurzame samenleving betekent dat het energiegebruik omlaag moet en in ieder geval vóór 2050 volledig klimaatneutraal moet zijn (geen CO2-uitstoot). Dat geldt niet alleen voor de gemeente, maar ook voor bedrijven en huishoudens, kantoren, scholen etcetera. Daarvoor zijn forse inspanningen op korte termijn nodig. De gemeente Papendrecht draagt daar volop aan bij en stimuleert burgers en bedrijven om dat ook te doen.

Voor het realiseren van duurzame energievoorziening is ondersteunen en sturen van energieproducenten nodig. Daarnaast kunnen individuele en groepen burgers (bijv. energiecoöperaties) aan duurzame energievoorziening bijdragen. De gemeente faciliteert en stimuleert initiatieven op dit vlak.

Programmapunten

  1. Om duurzame energievoorziening te kunnen blijven ondersteunen en sturen, wijst GroenLinks het verkopen van aandelen in ENECO af.
  2. De gemeente faciliteert en stimuleert initiatieven van individuele en groepen burgers (bijvoorbeeld energiecoöperaties) voor duurzame energievoorziening.
  3. Voorlopig is windenergie nodig voor een tijdige overgang naar een duurzame energievoorziening. Vermijden overlast en combineren met infrastructuur zijn daarbij belangrijke aandachtspunten. In Papendrecht worden zo nodig mogelijkheden gezocht langs A15.
  4. De gemeente maakt afspraken met woningcorporaties en andere verhuurders over het versneld energiezuinig maken van huurwoningen. De totale woonlasten voor huurders mogen hierdoor niet stijgen.
  5. Particuliere eigenaren worden geholpen met het verduurzamen van hun woningen. Nieuwe woningen worden niet op gas aangesloten en in bestaande woningen wordt de gasaansluiting geleidelijk door alternatieven vervangen.
  6. Zonnepanelen op daken en groene daken worden gestimuleerd. Op alle gemeentelijke gebouwen, kantoorgebouwen, scholen en sportvoorzieningen komen zonnepanelen, ook als het om historische panden gaat. Met bedrijven worden afspraken gemaakt voor duurzaam bouwen en groene daken.
  7. De capaciteit voor wateropvang wordt vergroot door, naast meer buitendijkse ruimte voor het water, ook de opvangmogelijkheden in stedelijk gebied te vergroten, onder meer door vermindering van verhard oppervlak (uitvoering van Operatie Steenbreek*).
  8. Als we maatregelen moeten nemen om overstromingsrisico’s te verkleinen (in het kader van het Deltaplan Rijnmond-Drechtsteden), dan zorgen we ervoor dat zo gebeurt dat het de ruimtelijke kwaliteit en leefbaarheid ten goede komt.

 

 

* Operatie Steenbreek Dit is een samenwerkingsverband van inmiddels 58 gemeenten gericht op vergroening en vermindering van hard oppervlak in stedelijk gebied.