GroenLinks wil een gemeente waar íedereen zich thuis voelt. Iedere inwoner mag er zijn, ongeacht afkomst, geslacht, beperking, geloof of (seksuele) voorkeur. We vormen met elkaar één gemeente, opgebouwd uit ruim 32.000 inwoners en dus ruim 32.000 identiteiten. Je bepaalt zelf wie je bent; niet je afkomst of achternaam. Diversiteit is het uitgangspunt, inclusiviteit de norm. Hierbij gaat het om diversiteit in brede zin: ieder individu telt.

Papendrecht ondersteunt emancipatie. Voor sommigen is het soms extra moeilijk om een eigen plek te vinden. Dit kan bijvoorbeeld gelden voor vrouwen, lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en interseksuelen (LHBTI) binnen culturele en religieuze groepen. De gemeente ondersteunt groepen die actief zijn op dit vlak.

Uitsluiten van of polarisering tussen groepen in de samenleving wordt bestreden. Om discriminatie te voorkomen, zal er vooral geïnvesteerd worden in voorlichting en preventie, om de sociale acceptatie van diversiteit te vergroten. Dit kan onder andere door activiteiten op scholen en sportclubs. Verder neemt Papendrecht in overleg met werkgevers maatregelen om discriminatie op de werkvloer te voorkomen. Aandacht gaat uit naar zwangerschapsdiscriminatie, vooral bij tijdelijke en aflopende contracten. Daarnaast is GroenLinks voorstander van anoniem solliciteren, om zo discriminatie op achtergrond te voorkomen.

Programmapunten

  1. Er komt een jaarlijkse campagne om diversiteit te vieren, om te laten zien hoe trots wij zijn om een kleurrijke gemeente te zijn. Het gaat hierbij om diversiteit in brede zin: op basis van leeftijd, beperking, culturele en religieuze achtergrond, seksuele voorkeur, genderdiversiteit, alle diversiteit mag gevierd worden. We ondersteunen dan ook van harte het wereldfeest dat we in onze gemeente houden.
  2. We investeren in voorlichting en preventie van discriminatie op scholen en sportclubs.
  3. Bij de gemeente wordt anoniem solliciteren de norm.