In onze gemeente wonen vrije, autonome en mondige burgers. GroenLinks wil dat burgers meer te zeggen krijgen over de plek waar ze leven, wonen, werken en ontspannen. Wij willen dat mensen mee kunnen praten en mee kunnen denken over de beslissingen die hen raken. We willen dat de gemeente naar hen luistert. Sámen zoeken we naar oplossingen voor problemen in de gemeente.

De gemeente gaat uit van kracht van inwoners en speelt daarop in. De gemeente biedt daarom gelegenheid aan burgers om actief mee te denken over het beleid en daarop invloed uit te oefenen. Een voorbeeld hiervan is het succesvol in Papendrecht ingevoerde Right to Challenge en maatschappelijk aanbesteden. Ook helpt de gemeente (groepen) burgers met goede ideeën om tot werkbare plannen en realisatie te komen. Daartoe is er een gemakkelijk te vinden loket voor maatschappelijke initiatieven dat helpt met het leggen van contacten, de weg wijst in procedures en helpt bij het vinden van geld en andere hulpbronnen. Waar mogelijk vindt deregulering plaats of worden regels en procedures zo veel mogelijk vereenvoudigd.

GroenLinks staat voor een transparant en integer bestuur. Het vertrouwen in de democratie gaat de gemeente aan het hart. Daarom laat de gemeente zien wat er met initiatieven uit de samenleving is gedaan en hoe belangenafwegingen zijn gemaakt, wat er wel en niet is bereikt en wat dat heeft gekost.

Programmapunten

  1. Right to Challenge en maatschappelijk aanbesteden worden door Papendrecht voortgezet.
  2. De ondersteuning van de gemeente voor initiatieven van inwoners wordt versterkt. De gemeente zoekt de inwoners op en is beter voor de inwoners te vinden en aan te spreken.
  3. Papendrecht stelt de gegevens die zij verzamelt, beschikbaar als open data, die niet te herleiden zijn tot personen. Zo krijgen burgers en bedrijven de kans om beter mee te denken en gefundeerde initiatieven te nemen.
  4. Er komt een openbaar subsidieregister zodat iedereen kan zien wie subsidie van de gemeente ontvangt.
  5. Er wordt geëxperimenteerd met vormen van verantwoording door de gemeente en ook door dragers van maatschappelijke initiatieven. De rekenkamercommissie speelt daarbij een belangrijke ondersteunende rol.
  6. Raad, college en ambtelijke organisatie laten in ieder geval één keer per raadsperiode de eigen integriteit doorlichten.