We willen afval en grondstoffen zo veel mogelijk hergebruiken, met meer aandacht voor reparatie en slimme innovatie. We willen bedrijvigheid die hierbij past stimuleren. Daarbij is aansluiting op de lokale arbeidsmarkt en lokale behoeften (meer werkgelegenheid, minder transport) realiseerbaar. De ligging van de gemeente aan het water biedt kansen voor nieuwe maritieme technologie en transport. Vervoer over water kan schoner dan over de weg. Maar ook de scheepvaart kan en moet schoner. Grootschalig transport en logistiek vraag veel van het milieu en van ruimte en levert weinig werkgelegenheid en andere voordelen op. Containerterminals zoals die in Alblasserdam leveren bovendien veel overlast op. Slim transport over korte afstanden biedt meer kansen. Dat geldt ook voor ontwikkeling en productie van schone maritieme technologie en bijvoorbeeld productie ten behoeve van windparken op zee.

Programmapunten

  1. Samenwerking tussen bedrijven in het gebruik van energie, restwarmte en afval moet krachtig worden gestimuleerd.
  2. Er komt een interactief Kenniscentrum Circulaire Economie waarin innovatoren (zoals Cirkellab, de Duurzaamheidsfabriek en de Maakfabriek, alsmede onderwijs- en onderzoeksinstellingen) werkgevers en werkzoekenden en omscholers elkaar ontmoeten, en versterken. De gemeente participeert en financiert voor de komende jaren een kennismakelaar die de lijntjes kort en bij elkaar houdt. Uiteindelijk kan de kennisuitwisseling door bedrijven worden gefinancierd uit de winsten die met de circulaire economie worden gemaakt.
  3. Transport van goederen (over zo kort mogelijke afstanden) blijft noodzakelijk. We stimuleren daarom ontwikkeling en toepassing van slimme duurzame manieren van transport.
  4. We willen bedrijven (groot en MKB) aantrekken voor duurzame energie (bijvoorbeeld gericht op windenergie, met name op zee; de metaalindustrie en kennis in deze regio biedt daar veel mogelijkheden voor).
  5. We zetten in op ontwikkeling en productie van schone maritieme technologie
  6. Verscherping van regelgeving en handhaving m.b.t. lozing en uitstoot van schadelijke stoffen is noodzakelijk.
  7. Chemours stopt onmiddellijk met lozing van GenX en andere risicodragende stoffen.
  8. Risicovolle industrie in de buurt van woonwijken en industrie die niet past bij de circulaire economie, moet op termijn verdwijnen.
  9. Bij de vestiging van nieuwe bedrijven wordt indien enigszins mogelijk gebruik gemaakt van bestaande locaties. Leegstaande gebouwen kunnen vaak voor kleinschalige bedrijven worden benut. Daarnaast wordt primair gebruik gemaakt van ruimte die er nog is op bestaande industrieterreinen. Bij de ontwikkeling van nieuwe industrieterreinen worden (als de ontwikkeling daarvan daadwerkelijk nodig blijkt) de volgende randvoorwaarden gehanteerd:
  • Duurzame bouw en productieprocessen
  • Duurzame energie, aandacht voor benutten geproduceerde energie
  • Geen gasaansluiting, maar maximaal gebruik van duurzame energie
  • Onderlinge samenwerking tussen bedrijven met het oog op slim energiegebruik benutten afval, slim ruimtegebruik
  • Optimale inpassing in omgeving met het oog op natuur, milieu, geluid en leefbaarheid
  • Focus op lokale werkgelegenheid o Regionale afstemming