De economie trekt aan. GroenLinks vindt het belangrijk dat alle mensen in Papendrecht dat merken. Het is belangrijk dat minder mensen in de bijstand raken of, als dit toch gebeurt, er eerder uitkomen. We gaan daarbij uit van een positieve benadering. Mensen zelf staan centraal: wat kan deze persoon? Het vinden van een geschikte baan is de verantwoordelijkheid van mensen zelf, maar de gemeente kan hierin faciliteren en stimuleren. We willen af van de standaard sollicitatieplicht, maar willen maatwerk. Mensen kunnen ook op andere wijze een nuttige bijdrage aan de samenleving leveren, bijvoorbeeld door middel van zelfgekozen vrijwilligerswerk of mantelzorg. Opgelegde werkzaamheden als tegenprestatie wijzen wij af.

GroenLinks zet zich actief in om armoede te voorkomen. Wij kiezen voor ruimhartige inkomensondersteuning, zodat mensen met een minimumuitkering of een laag salaris uit een baan volwaardig mee kunnen doen en in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Schulden en schuldsanering moet daarbij worden betrokken. Medewerkers van de Sociale Dienst beoordelen aanvragen voor een uitkering niet alleen op basis van wettelijke richtlijnen, maar krijgen de meer ruimte om rekening te houden met de specifieke situatie van de cliënt: maatwerk dus.

Programmapunten

  1. Met het bedrijfsleven maken we afspraken over het in dienst nemen van jongeren, ouderen, mensen met een migranten- of vluchtelingenachtergrond, laaggeschoolden en mensen met een beperking.
  2. Er wordt intensiever ingezet op om- en bijscholing van uitkeringsgerechtigden voor kansrijke sectoren en beroepen. Dit kan met (tijdelijk) behoud van uitkering.
  3. We schaffen belemmerende regels af. Zo willen we dat mensen met een uitkering tot een bepaald bedrag mogen bijverdienen zonder te worden gekort op de uitkering, en zullen de barrières voor het doen van vrijwilligerswerk ten tijde van een uitkering verdwijnen.
  4. We leveren maatwerk rondom uitkeringen, schuldsanering en begeleiding naar werk. Daarbij is oog voor de reële mogelijkheden van mensen en voor de maatschappelijke bijdrage die zij leveren in bijvoorbeeld mantelzorg en vrijwilligerswerk.
  5. De gemeente zal meer inzetten op de combinatie van leren en werken. Bijvoorbeeld: als de gemeente een tuin wil laten aanleggen, wordt er niet gelijk besloten tot aanbesteding, maar wordt er gekeken welke mogelijkheden in de stad aanwezig zijn. Zo zouden bijvoorbeeld jongeren die een hoveniersopleiding volgen betrokken kunnen worden in het project om zo ervaring op te doen.
  6. 10% van de begroting voor sociale zaken wordt “regelvrij”, dat wil zeggen dat het gebruikt kan worden voor het oplossen van complexe problemen van bewoners die niet meteen in een ambtelijk format passen.