Een sociaal project en tegelijkertijd een effectieve aanpak
Thuis bij het gezin waar het compliment werd overgebracht was Senn, een vrolijk mannetje van één jaar, die sinds vijf maanden wekelijks bij het steungezin komt. Het is als snel duidelijk dat Senn zich ook bij het steungezin goed thuis voelt. Zelfverzekerd kruipt hij door de kamer met zijn speelgoedauto en hij laat zich niet van de wijs brengen door het onbekende bezoek.
“We hebben ons in het verleden ingezet als pleeggezin maar dat werkte op dat moment toch niet helemaal voor ons” vertelt de moeder van het steungezin. Toch bleef het kriebelen om iets goeds voor een ander te kunnen doen. En het liefst iets met kinderen. Via sociale media leerde het gezin Buurtgezinnen kennen. De match met het gezin van Senn was gelijk goed, er was echt sprake van een klik. “Naast het opvangen van de kinderen zijn het ook kleine dingen waarmee je steun kan bieden. Al is het bijvoorbeeld maar een berichtje sturen en vragen hoe het gaat. Je merkt dat het echt gewaardeerd wordt door het gezin”. Behalve dat het fijn is om een ander te kunnen helpen, genieten de ouders van het steungezin er ook van om Senn over de vloer te hebben. De vader van het steungezin vertelt: “Soms vragen mensen of het niet een hele belasting is dat Senn elke week komt. Dat is het voor ons helemaal niet. We kijken er naar uit als we weten dat hij komt”.
Buurtgezinnen is een project dat gesubsidieerd wordt vanuit de gemeente, die dan ook wil weten wat de inzet van Buurtgezinnen oplevert tegenover de kosten. Dat is lastig te zeggen, vertelt Judith van Buurtgezinnen, omdat deze aanpak ook heel effectief is op het gebied van preventie. Door gezinnen die het even niet zelf redden ruimte te geven, en door de stabiele basis van kinderen uit te breiden met een steungezin, worden diverse sociale problemen voorkomen. Dat is een groot effect, maar daar een prijskaartje aanhangen is lastig. Overigens is het positieve effect van Buurtgezinnen voor een deel weldegelijk meetbaar: Sociale hulpverlening wordt vanuit de gemeente integraal ingezet. De wijkteamprofessional vanuit de gemeente ziet dat met de inzet van een steungezin de hulpvraag afneemt.
Buurtgezinnen laat tevens een onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar de effectiviteit van deze aanpak. Dit gebeurt in samenwerking met de Christelijke Hogeschool van Ede, die dit jaar de resultaten zal presenteren.
Complimentendag
1 maart is Nationale Complimentendag. Binnen GroenLinks Drechtsteden is het inmiddels traditie om rond deze periode lokale initiatieven of organisaties, die zich inzetten voor groene, sociale of duurzame doelen, een compliment te geven. GroenLinks doet dit om de betreffende personen of organisaties ‘in het zonnetje te zetten’ maar ook om aandacht te vragen voor mooie initiatieven die lokaal worden ontplooid.