Op 13 december 2011 tekenden de gemeente Papendrecht en Fokker een samenwerkingsovereenkomst. Papendrecht had de zogenaamde bidbookprocedure gewonnen van andere gemeenten. Fokker vond dat Papendrecht het beste bod deed om de productie van onderdelen voor het oorlogsvliegtuig JSF en het hoofdkantoor van Fokker binnen te halen. De gemeente Papendrecht kocht de gronden en de opstallen van Fokker, bouwde het hoofdkantoor en werd ook eigenaar van dit hoofdkantoor. Fokker betaalt erfpacht en huur. De gemeente Papendrecht ging leningen aan om dit te bekostigen. In de Papendrechtse Raad stemden alleen de SGP en GroenLinks tegen deze constructie. Een gemeente is er niet om bankier te zijn van en financiële risico’s te lopen voor grote bedrijven.
Geheimhouding
Op de samenwerkings- en geldleningsovereenkomst rust nog steeds geheimhouding. GroenLinks Papendrecht heeft nu een initiatiefvoorstel ingediend om deze geheimhouding op te heffen. Het moet duidelijk zijn voor de inwoners van Papendrecht welke grote risico’s de gemeente nu loopt en waarom er nu bezuinigd moet worden.
Minister: de consequenties zijn voor de gemeente Papendrecht
In 2010 antwoordde de toenmalige minister van Economische Zaken Van der Hoeven op vragen van het kamerlid Jasper van Dijk (SP) dat “…de gemeente Papendrecht zelf verantwoordelijk is voor de bieding die zij aan Stork Fokker heeft gedaan en voor de financiële consequenties daarvan.” Die consequenties worden nu pijnlijk duidelijk.
Schuldquote te hoog
De gemeente Papendrecht heeft altijd een solide financieel beleid gevoerd, maar verkeert nu in zwaar weer. De schuldquote (niveau schulden gemeente t.o.v. van het eigen vermogen) en solvabiliteit (verhouding eigen en vreemd vermogen) zitten in de ‘oranje’ zone blijkt uit gegevens van de jaarrekening op de site van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Zie hier de vergelijking van Papendrecht met andere gemeenten van eenzelfde omvang:
VO scholen en Eneco gelden
Al jaren speelt de discussie om de twee VO scholen te vernieuwen (Willem de Zwijger College en de Lage Waard). Als dit wordt uitgevoerd zal de gemeente Papendrecht veel moeten lenen. Dat kan niet als daardoor de schuldenquote en de solvabiliteit in het rood schieten. De 27 miljoen die de gemeente binnenhaalde met de verkoop van de aandelen Eneco moeten daarom in reserve blijven om straks te kunnen investeren.
Bezuinigingen
Bij het aantreden van de huidige coalitie van PAB, CDA, CU en SGP was al duidelijk dat er financieel zware tijden aan zaten te komen. In 2018 is er o.a. door de fractie van de VVD op aangedrongen gelijk actie te ondernemen om de financiën gezond te krijgen. Dat is niet gebeurd. Nu moeten de verenigingen en stichtingen zoals de bibliotheek en sportclubs bloeden. Zij zorgen juist voor een leefbare gemeente.
Eneco gelden
Er zijn inwoners van Papendrecht die zich afvragen of je de Enecogelden niet in kunt zetten om de bezuinigingen te voorkomen. Dat kan gewoon, ware het niet dat dit college de schuldenquote te ver heeft op laten lopen en zo de Eneco gelden nu nodig heeft om straks geld te kunnen lenen voor de VO scholen. Als Papendrecht die miljoenen niet in Fokker had gestoken, was er nu geen vuiltje aan de lucht geweest. Het huidige college had hier al actie op kunnen ondernemen, dat is niet gebeurd.
Fokker verkopen
‘Maar dan verkoop je toch gewoon de boot?’ Een uitspraak uit een bekende commercial. Nu misschien ook niet zo gek. Laten we de gronden, opstallen en het hoofdkantoor van Fokker gewoon verkopen. Dan zijn de problemen opgelost. GroenLinks heeft hier vragen over gesteld en krijgt op 18 maart antwoord van het college. Waarschijnlijk kan Papendrecht niet zomaar uit de deal stappen. Een wurgcontract dus. Daarnaast is het maar de vraag of Papendrecht er het geld voor krijgt dat het er in gestopt heeft.
Fokker weg?
Het gaat niet goed in de vliegtuigbranche door de Coronacrisis. Het moeder bedrijf van Fokker, het Britse GKN Aerospace, wat weer eigendom is van het nog grotere Melrose, verkeert net als Fokker in zeer zwaar weer. Er zijn grote verliezen. Er zijn al de nodige ontslagen gevallen. Er gaan geruchten dat GKN zijn onderdelen in Nederland terugtrekt, zo ook Fokker Papendrecht. Officiële bevestiging dat dit speelt, krijgen we als GroenLinks niet. Fokker kan onder dergelijke omstandigheden wel zo uit de deal stappen. Feit is dat de gemeente Papendrecht financieel zal bloeden als Fokker vertrekt. Dan kan Papendrecht met zwaar verlies de panden en opstallen verkopen aan de hoogste bieder. Of we dan nog een bibliotheek en een zwembad hebben, vragen wij ons als GroenLinks af.