Als GroenLinks fractieleden maken we ons over een aantal groen- en natuurbeheer zaken ernstig zorgen. Deze willen wij aanpakken. Andere zaken zijn we trots op, die willen we behouden. Lang niet alles komt hieronder aan de orde. Wel een aantal belangrijke zaken. Dank aan de vele betrokken Papendrechters die ons weer van veel informatie hebben voorzien over groen en natuur.

Wat moet direct anders:

  • Slootbeheer: verwijderen kroos en baggeren
  • Groenonderhoud
  • Snoeien tot de bodem

Wat willen wij behouden:

  • Gifvrije onkruidbestrijding
  • Bijenconvenant
  • Sociale moestuinen en andere (groene) burgerinitiatieven

Wat willen wij graag er bij:

  • Meer tegels omwisselen voor groen
  • Groene schoolpleinen

KROOS
Een bekend probleem is het kroos in de zomer. Het verstikt het waterleven er onder. In een aantal gemeenten wordt op een ecologisch verantwoorde manier kroos verwijderd. Zo krijgt het waterleven weer volop de kans.

MILJOENEN DODE VISSEN IN PAPENDRECHT
De manier waarop nu in onze gemeente kroos wordt verwijderd, leidt tot miljoenen dode vissen. Deze berichten kregen wij van sportvissers en andere natuurliefhebbers in Papendrecht. Alles wordt zeer rigoureus verwijderd (diep geschept) en op de kant gegooid. Vele jonge visjes stikken hier (de zogenaamde speldeknopjes). Grote vissen zijn er ook legio dood gevonden. Ook salamanders konden door de druk van de berg kroos en planten niet overleven. Dit moet volgend seizoen direct anders wat ons betreft. Ook het baggeren in het algemeen moet natuur vriendelijker. In het Noordhoekse Wiel waren veel dode vissen gezien (dank voor het doorgeven van deze observaties) na het baggeren. We vermoeden een duidelijk verband.

GROENONDERHOUD WERKT ZO NIET
In het huidige beleid wordt in het centrum en op doorgaande routes intensief voor het groen gezorgd (zogenaamde A gebieden). Dit neemt absurde vormen aan. Bijvoorbeeld: wij constateerden dat aan de Burgemeester Keijzerweg op één dag DRIE verschillende groenteams aan de gang gingen. Dat terwijl in de B gebieden (zeg maar de woonwijken) in onze ogen veel te weinig gebeurd. Hierover kregen we van diverse Papendrechters signalen. Natuurlijk kan iedereen zelf iets bijdragen, maar het gaat hier voor GroenLinks om de verdeling van de uren inzet voor groenbeheer. We zijn als GroenLinks akkoord gegaan met het huidige beleid door de toezegging van de wethouder dat de groenkwaliteit er niet onder zou leiden. Dat doet het wel. Wat ons betreft gaan we dit beleid wijzigen. Meer geld naar groen is voor ons zeker bespreekbaar omdat, zoals wij dat ervaren, Papendrechters goed onderhouden natuur en groen belangrijk vinden.

GIFVRIJ ONKRUID BESTRIJDEN
Dat vinden wij als GroenLinks zeer belangrijk en zijn dan ook blij met de gifvrije manier van onkruidbestrijding. Dat moet zo doorgaan wat ons betreft.

BIJENCONVENANT
De gemeente Papendrecht heeft het bijenconvenant getekend. Dit betekent dat de gemeente bij het groenonderhoud geen voor bijen schadelijke stoffen gebruikt en dat er ruimte is voor bloemen. Op deze manier dragen we bij aan het behoud van de bij, een onmisbaar insect in de natuur en voor onze voedselvoorziening. Houden dus dat bijenconvenant!

SNOEIEN TOT DE BODEM
Al enige jaren is het beleid dat struiken tot bijna op de bodem kort worden gesnoeid. Vragen hierover leidde tot het antwoord dat dit goed is voor de struiken en het is goedkoper. Toch zetten we vraagtekens bij deze manier van snoeien. Als er vaker en minder rigoureuzer wordt gesnoeid, houdt je biotopen beter in stand en blijft het aangezicht prettiger. Hier willen we over van gedachten wisselen om zo te komen tot een evenwichtiger snoeibeleid.

OPERATIE STEENBREEK EN GROENE SCHOOLPLEINEN
Waterberging is een groot probleem. Dit wordt mede veroorzaakt door de grote oppervlakten aan tegels (steen) in onze steden. Zo ook in Papendrecht. Inmiddels heeft de gemeente zich aangesloten bij de operatie Steenbreek. De gemeente gaat stimuleren om zoveel mogelijk tegels te vervangen door groen (gras, planten, enzovoort). Hier kan iedereen zijn of haar eigen steen aan bijdragen als je een tuin hebt: vervang een deel van de tegels door groen. GroenLinks wil op dit punt gaan inzetten op groene schoolpleinen. Niet alleen goed voor het verwerken van het water, maar ook voor de natuurbeleving van kinderen.

SOCIALE MOESTUINEN EN ANDERE GROENE BURGERINITIATIEVEN
Ronduit enthousiast zijn we als GroenLinks over de ruimte die er is voor (groene) burgerinitiatieven. De sociale moestuinen in Papendrecht zijn daar een goed voorbeeld van. Ook initiatieven waarbij een groep bewoners een stuk groen onderhouden waardoor er meer mogelijk is, vinden wij toe te juichen. Zo is iedereen meer betrokken bij de eigen groene leefomgeving.

WAT GAAT GROENLINKS DOEN?
Over kroosverwijdering, baggeren en de slechte kwaliteit groenonderhoud in de wijken, gaan we direct contact opnemen met de andere raadsfracties en het college. We willen dit zsm aangepakt zien.
De zaken die wij willen behouden en toevoegen (inclusief ander snoeibeleid), brengen wij in bij het onderhandelen over een volgende coalitie.

Wilt u nog meer met ons delen? Dat kan via deze Facebook pagina.